Kadıköy Yurt

Kadıköy Yurt
2018/Ocak
Proje: OfficePAN

Proje İstanbul İli, Kadıköy İlçesi, Hasanpaşa Mahallesi, 469 Ada, 47-48 Parsel üzerinde tasarlanmıştır. Kurbağalıdere Caddesi’nde üzerindeki Faik Bey Sokak’ta bulunan alanın, tarihi nitelik taşıyan Karikatür Müzesi’yle de komşu parsel ilişkisi bulunmaktadır. Tasarım alanından otobüs, metrobüs, metro, marmaray, iskele gibi bütün ulaşım araçlarına erişim sağlanabilmektedir.
Tarihi bir alanda konumlanan proje çevre dokuya duyarlı, Karikatür Müzesi’yle sınırlarını koruyan, saygılı bir yerleşim göstermiştir. Mevcut sokak dokusunun uyumunu yakalayan ve bütünlük sağlayan tasarımın referansları modern, mütevazi ve dinamik bir algıdır.
Gençlik Merkezi olarak tasarlanan alan kent içinde sakin, kendi içindeyse dinamik bir kurguya sahiptir. Cephe olarak oldukça yalın ve modern bir dokuya sahipken, iç mekanlarda oluşturulan galeri boşluklarıyla iletişime açık ve dinamik bir tasarım dili yaratılmıştır.
Yapı alanına iki giriş olup ana girişi Faik Bey Sokak üzerinden sağlanmaktadır. Toplam İnşaat Alanı 2837 m²’dir ve 665 m² bahçe alanına sahiptir. Bahçe içerisinde öğrencilerin sosyalleşebilecekleri oturma alanları yaratılmış ve 4 adet açık otopark alanı oluşturulmuştur. Oluşturulan bahçe sokak cehpesinden kopartılarak hem daha içe dönük ve sakin bir alan yaratılmış hem de tarihi yapıyla avlusal bir ilişki kurmuştur. Yapının cephesi yalın ve modern bir dokuda tasarlanıp, iç mekanlarda oluşturulan galeri boşluklarıyla dinamik, algılanabilir ve aydınlık bir alan yaratılmıştır.Sosyal birimler zemin ve bodrum katta tasarlanmış, üst katlarda öğrencilerin barınma birimleri konumlandırılmıştır. Böylece ses ve mahremiyet ilişkisi dengelenmiştir. Girişte karşılama ve idari birimler yerleştirilmiş, yemekhane ve revir gibi sosyal birimler bir koridorla ayrılarak öğrencilerin aktf kullanımına engel olmaması sağlanmıştır. Plan merkezde bulunan çekirdekten dağılan toplamda 3 kişilik 24 adet oda ve 2 kişilik bir adet engelli odasından oluşmaktadır. 74 kişinin barınabileceği bu odaların hepsi doğal ışıktan faydalanıp ve ferah bir alana açılacak şekilde konumlandırılmıştır.

Share Project :